BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Komorowska Dorota
Tytuł
Perspektywy rozwoju produkcji i rynku baraniny w Polsce
Perspectives of Mutton Production and Mutton Market Development in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 99-103, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mięsny, Mięso, Produkcja żywności, Rynek mięsny
Meat industry, Meat, Food production, Meat market
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W latach 90-tych w Polsce odnotowano raptowny spadek pogłowia owiec w następstwie importu tańszej wełny z Australii, a także spadku cen w eksporcie żywca baraniego na rynek krajów Unii Europejskiej. Aktualnie perspektywy rozwoju produkcji żywca baraniego warunkuje rozwój krajowego popytu na baraninę. (oryg. streszcz.)

In the 90-tieth in Poland hove been noted a considerable decrease of sheep population. The case of that changs was imports of cheaper wol from Australia, as well as decrease of exports prices of sheep for slaughter to the EU market. At the moment the perspectives of sheep for slaughter production determines the domestic demand for mutton. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Borys B. (1995): Ekonomiczne uwarunkowania produkcji żywca jagniącego. Intensywna produkcja jagniąt. Instytut Zootechniki, Kraków, s. 121-136.
  2. Trzybińska D. (2000): Rynek baraniny, Strategiczne opcje dla Polskiego Sektora Agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa, s. 552-563.
  3. Komorowska D. (2002): Ekonomika produkcji owczarskiej w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, Warszawa- Bydgoszcz t. 4, z. 4. s. 85-89.
  4. Krzyżanowska Z. (2003): Dopłaty bezpośrednie w Polsce po akcesji. System uproszczony uzupełniony. Biuletyn Informacyjny ARR 3/2003, Warszawa, s. 46-51.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu