- Autor
- Komorowska Dorota
- Tytuł
- Perspektywy rozwoju produkcji i rynku baraniny w Polsce
Perspectives of Mutton Production and Mutton Market Development in Poland - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 99-103, bibliogr. 4 poz.
- Słowa kluczowe
- Przemysł mięsny, Mięso, Produkcja żywności, Rynek mięsny
Meat industry, Meat, Food production, Meat market - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- W latach 90-tych w Polsce odnotowano raptowny spadek pogłowia owiec w następstwie importu tańszej wełny z Australii, a także spadku cen w eksporcie żywca baraniego na rynek krajów Unii Europejskiej. Aktualnie perspektywy rozwoju produkcji żywca baraniego warunkuje rozwój krajowego popytu na baraninę. (oryg. streszcz.)
In the 90-tieth in Poland hove been noted a considerable decrease of sheep population. The case of that changs was imports of cheaper wol from Australia, as well as decrease of exports prices of sheep for slaughter to the EU market. At the moment the perspectives of sheep for slaughter production determines the domestic demand for mutton. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Borys B. (1995): Ekonomiczne uwarunkowania produkcji żywca jagniącego. Intensywna produkcja jagniąt. Instytut Zootechniki, Kraków, s. 121-136.
- Trzybińska D. (2000): Rynek baraniny, Strategiczne opcje dla Polskiego Sektora Agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa, s. 552-563.
- Komorowska D. (2002): Ekonomika produkcji owczarskiej w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, Warszawa- Bydgoszcz t. 4, z. 4. s. 85-89.
- Krzyżanowska Z. (2003): Dopłaty bezpośrednie w Polsce po akcesji. System uproszczony uzupełniony. Biuletyn Informacyjny ARR 3/2003, Warszawa, s. 46-51.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol