BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Majerczyk Halina
Tytuł
Analiza rozliczania kosztów pośrednich w rachunku kosztów pełnych w przemyśle cukierniczym
The Analysis of the Indirect Costs' Allocation in the Full Cost Accounting System in the Confectionery
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1039, s. 212-216, bibliogr. 3 poz.
Tytuł własny numeru
Modele rachunku kosztów i rachunkowości zarządczej
Słowa kluczowe
Koszty pośrednie, Rachunek kosztów, Koszty sprzedaży, Przemysł spożywczy
Indirect costs, Cost accounting, Cost of sales, Food industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest analiza rozliczania kosztów pośrednich w rachunku kosztów pełnych. Dokonano analizy kosztów zakupu, wydziałowych, sprzedaży i zarządu na przykładzie przemysłu cukierniczego.

The way of the indirect costs' allocation decides on unit cost. In the confectionery carries in this sphere the big simplifications. They deform the unit cost to make, that it isn't useful to make right decision.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Nowa E., Piechota R.. Wierzbiński M.. Rachunek kosztów w zarządzaniu przedsiębiorstwem, PWE, Warszawa 2004.
  2. Rachunek kosztów, red. K. Sawicki, Fundacja Rozwoju Rachunkowości w Polsce. Warszawa 1996.
  3. Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza, red. I. Sobańska, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2003.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu