BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mroczek Robert
Tytuł
System powiązań między producentami a zakładami przetwórczymi na rynku żywca wieprzowego
System Links Between Livestock Producers and Meat Processors on Pork Market
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 147-151, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mięsny, Mięso wieprzowe
Meat industry, Pork meat
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Producenci żywca wieprzowego oraz zakłady branży mięsnej są zasadniczymi ogniwami rynku mięsnego w Polsce. Przebiegi towarowe zwierząt rzeźnych, które stanowią pewien wycinek całego systemu organizacji rynku mięsnego oraz wynikające z nich relacje rolnik - zakład przedstawione zostaną na przykładzie ankietowanej zbiorowości zakładów przetwórstwa mięsnego oraz producentów trzody chlewnej. (oryg. streszcz.)

There were rather causal linkages based upon sale/buy deals between the farmers and the entities purchasing swine livestock, without additional rights and obligations for both parties as it is the case of contracted production system. Integrated spheres of livestock production and slaughters through concluded contrasts restricts production risk. Well organized raw material basis gives advantage for a processor over competitors and moreover better confidence so as to the origin of bought animals. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. (2002): Gdzie ci eksporterzy?... czyli V edycja rankingu zakładów mięsnych. Boss-Rolnictwo, nr 42, Warszawa, X.
  2. GUS (1987): Wyniki spisu rolniczego 1986 r. chów zwierząt gospodarskich oraz niektóre środki produkcji w indywidualnych gospodarstwach rolnych. Warszawa, s. 34-36.
  3. GUS (1997): Powszechny spis rolny 1996 r. Zwierzęta gospodarskie, s. 102, 110.
  4. GUS (2001): Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2000 r. Warszawa, LIV.
  5. Obiedzińska E. (2002): Przed godziną prawdy. Rozmowa z prof. dr hab. R. Urbanem z IBRiGŻ. Boss-Rolnictwo, nr 42, Warszawa, s. 17.
  6. Piwowar J. (1996): System integracji rolnictwa z przemysłem spożywczym w Polsce. ZPPR, Radom, s. 17, 123.
  7. Małysz J. (1998): Encyklopedia Agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa, s. 387.
  8. Szymczak M. (1981): Słownik języka polskiego. PWE, Warszawa, s. 387.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu