BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szczepaniak Iwona, Wigier Marek
Tytuł
Małe i średnie przedsiębiorstwa w przemyśle spożywczym
Small and Medium Size Enterprises in Food Industry
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 175-179, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Małe i średnie przedsiębiorstwa
Food industry, Small business
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Ogólnie scharakteryzowano małe i średnie przedsiębiorstwa, ich sytuację ekonomiczno-finansową oraz ich pozycję w przemyśle spożywczym.

Small and medium size enterprises constitute a important and permanent group in the structure of food industry. Their contribution in sales of food amounts 57%. Small companies were developing mainly in the first phase of transformation period, while the development of medium companies occurred over the last ten years. In certain branches small companies have got competitive advantage over large enterprises, which particularly concerns among the bakery, processing of meat, fruits and vegetables. Regarding the above branches small companies show higher profitability of sales, labour efficiency and the efficiency of current asset management than medium and large companies. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Piasecki B. (1999): Ekonomika i zarządzanie małą firmą. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Łódź, s. 55- 65.
  2. Szczepaniak I. (2002): Struktura podmiotowa przemysłu spożywczego. Przemysł Spożywczy, nr 4, s. 24-26.
  3. Szczepaniak L, Wigier M. (2000): Rozwój małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego na obszarach wiejskich. [W:] Problemy regionalizacji rolnictwa w procesie kształtowania obszarów wiejskich. ATR, Bydgoszcz, s. 461-470.
  4. Urban R. (2002): Małe i średnie firmy w przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy, nr 12, s. 9-11.
  5. Urban R. (red.) (2000): Polski przemysł spożywczy. Analiza makroekonomiczna. PFPŹ, IER1GŻ, Warszawa, s. 99-108.
  6. Urban R. (red.) (2002): Polski przemysł żywnościowy. Raport 2002. PFPŻ, Warszawa, s. 45-47.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu