BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Witczak Anna
Tytuł
Stan i możliwości rozwoju rynku wieprzowiny w Polsce w aspekcie integracji z Unią Europejską
State and Possibility of Pork Market Development in Poland in the Aspect of European Union Integration
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 196-200, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Mięso, Mięso wieprzowe, Rynek mięsny, Przemysł mięsny, Proces dostosowania
Meat, Pork meat, Meat market, Meat industry, Adjustment process
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono obecną sytuację rynku wieprzowiny w Polsce oraz możliwości rozwoju branży mięsnej w aspekcie integracji z Unią Europejską. Analiza została oparta na danych pochodzących z Roczników Statystycznych Przemysłu oraz raportów rynkowych IBRiGŻ. Proces dostosowania się rynku mięsa do wymogów UE wymaga jeszcze wielu działań, jednak stwarza szansę na utrzymanie wysokiej pozycji tej branży w polskiej gospodarce, także po integracji z UE. (oryg. streszcz.)

The main objective of this paper is to analyze the present condition and possibilities of development of pork market in Poland in the aspect of accession with the European Union. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Białasiewicz M. (2003): Producenci żywności w obliczu europejskiej konkurencji. Boss-Rolnictwo, nr l (676).
  2. Małkowski J., Zawadzka D. (2000): Rynek mięsa wieprzowego. [W:] Opcje strategiczne dla sektora agrobiznesu. FAPA, Warszawa.
  3. Oktaba L. (2002): Po europejsku albo pod klucz. Rzeczpospolita (http://arch.rp.pl)
  4. Papuga J. (2002): Widmo świńskiej górki. Boss-Rolnictwo, nr 5 (628).
  5. Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa (2002): Kontyngent do wzięcia. Boss-Rolnictwo, nr 16 (639).
  6. Rocznik Statystyczny Przemysłu (2000-2002), GUS, Warszawa.
  7. Rynek mięsa (1998,2000), IBRiGZ, Warszawa.
  8. http ://www.fao. org/
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu