BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gutkowska Krystyna, Żakowska-Biemans Sylwia, Ozimek Irena
Tytuł
Podejście jakościowe w badaniach postaw konsumentów na rynku żywności ekologicznej
Qualitative Approach in Research of Consumers` Attitudes on the Market of Ecological Food
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2000, nr 852, t. 2, s. 493-502, bibliogr. 16 poz.
Słowa kluczowe
Zachowania konsumenta, Materiały konferencyjne, Rolnictwo ekologiczne, Ekoprodukt, Rynek żywności
Consumer behaviour, Conference materials, Ecological agriculture, Ecoproduct, Food market
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono problem rynku żywności ekologicznej w krajach Unii Europejskiej i w Polsce. Omówiono wyniki badań na temat postaw konsumentów polskich wobec żywności ekologicznej. Podkreślono, że przystąpienie Polski do Unii Europejskiej przyczyni się do wzrostu zainteresowania rolnictwem ekologicznym i rozwoju rynku żywności ekologicznej.

Ecological food market is currently considered as the most rapidly developing food market in the EU countries. Increasing interest in ecological food and farming is a consequence of implementing agrarian policies, which perceive ecological farming as an environmental friendly farming system with positive influence on food quality. In Poland the market share of ecological food is marginal due to insufficient production related to low economical efficiency.(short original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu