BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bielawski Rafał, Szplit Andrzej, Szplit Marcin
Tytuł
Logistyka w controllingu
Controlling in Logistics
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1045, s. 618-628, bibliogr. 8 poz.
Tytuł własny numeru
Zmiana warunkiem sukcesu : zmiana a innowacyjność organizacji
Słowa kluczowe
Controlling, Controlling operacyjny, Controlling strategiczny, Logistyka, Rozwój przedsiębiorstwa, Zarządzanie w procesie zmian
Controlling, Operative controlling, Strategic controlling, Logistics, Enterprise development, Management under change process
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorzy dokonali analizy problemów logistyki w controllingu. Omówiono istotę controllingu oraz zadania controllingu w obszarach logistyki. Podkreślono, iż controlling we współczesnym przedsiębiorstwie może i powinien zwiększać efektywność jego funkcjonowania, natomiast sukces controllingowej logistyki zależy nie tylko od wdrożenia tzw. czystej logistyki, ale od właściwego umieszczenia jej w obszarach controllingu.

This article concerns to controlling's method of management. One part of controlling is logistics. Logistics occurs in operating and strategic area of controlling. It is no easy to implement this kind of controlling. There appear a lot of material mental obstacles. The correct implementation of logistics can positive affect activities in an enterprise.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Knop W., Sawicki K. (1994), Controlling a rachunkowość, "Rachunkowość", nr 3.
  2. Kowalska K. (red.), (2001), Controlling w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Dąbrowa Górnicza.
  3. Marciniak S. (2001), Controlling. Filozofia, projektowanie, Difin, Warszawa.
  4. Olech S., Deyhl A. (1994), Controlling w przedsifbiorstivie, Gdańsk.
  5. Pfohol H.Ch. (1998), Zarządzanie logistyka, Biblioteka logistyka, Poznań.
  6. Volmuth HJ. (1993), Controlling, planowanie, kontrola, kierowanie. Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa.
  7. Vollmuth HJ. (1995), Controlling. Instrumenty od A do Z, Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa.
  8. Weselik A. (1993), Wyodrębnienie kosztów logistycznych w przedsiębiorstwie, "Problemy Magazynowania i Transportu", nr 1.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu