- Autor
- Iwan Bolesław
- Tytuł
- Kierunki dostosowań bazy surowcowej i przemysłu mleczarskiego do wymogów Unii Europejskiej
Directions of Adjusting the Raw Materials Base and Dairy Industry to the European Union Requirements - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 4, s. 118-122, tab., bibliogr. 4 poz.
- Słowa kluczowe
- Przemysł mleczarski, Kryteria integracji z UE
Dairy industry, EU enlargement criteria - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Artykuł zawiera analizę głównych kierunków przemian w bazie surowcowej oraz w przemyśle mleczarskim, celem dostosowania polskiego sektora mleczarskiego do standardów UE. Procesy restrukturyzacji zapewnią osiągnięcie kilku ważnych rezultatów, a m.in.: koncentrację produkcji i poprawę jakości mleka, przyspieszenie koncentracji w przetwórstwie oraz poprawę jego pozycji konkurencyjnej.
The paper discusses main changes directions of the Polish dairy sector, especially changes in raw milk production and in milk factories. The paper also presents the instruments and methods that are necessary to accelerate the reconstruction and modernization of milk production in agriculture and milk processing. These changes should adjust Polish milk sector to the European Union standards. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Iwan B. (2002): Spółdzielczość mleczarska w warunkach gospodarki rynkowej i konkurencji. Przegląd Mleczarski, nr 1.
- Iwan B. (2002): Kierunki przemian polskiego sektora mleczarskiego w świetle integracji i globalizacji rynku rolno-żywnościowego. Roczniki Naukowe SERiA, t. IV, z. 3, Warszawa-Bydgoszcz.
- Lista największych i najlepszych spółdzielni mleczarskich (2002). KZSM, Warszawa.
- Zalewski A. (2000): Gospodarka mleczarska a rynek. IERiGŻ, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol