BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Borowska Agnieszka
Tytuł
Regulacje prawne w zakresie żywności zmodyfikowanej genetycznie
Legislation Concerning Genetically Modified Food
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 3, s. 16-21, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja żywności, Jakość produktów żywnościowych, Gospodarka żywnościowa, Regulacje prawne
Food production, Quality of food products, Food economy, Legal regulations
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przeanalizowano zakres regulacji prawnych w Polsce dotyczących żywności zmodyfikowanej genetycznie. Podjęto próbę wzbudzenia dyskusji na temat inżynierii genetycznej w produkcji nowej żywności, zadając pytania dotyczące znaczenia żywności zmodyfikowanej genetycznie w życiu człowieka. (original abstract)

This article provides the analysis of the scope of the Polish genetically modified food regulation. Author attempt to inspire the discussion about using the genetic engineering to produce novel foods, and also ask questions about the transgenic foods in the human life. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bednarski W., Repsa A. red. nauk. (2001): Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa.
  2. Czarnccki J. (2001): GMO w USA. Polski Rynek Żywności, Nr 2(6), Polska Federacja Producentów Żywności.
  3. Jelonkiewicz W. (2000): Pomidor w bananie. Rzeczpospolita-Magazyn, Nr 44 z dnia 3 listopada 2000 r.
  4. Medley T.L. (2000): International Regulatory Issues for GM Commodities, 6th International Symposium on the Biosa-fety ofGMOs.
  5. Stankiewicz D. (2000): Organizmy zmodyfikowane genetycznie. Biuro Studiów i Ekspertyz Kancelarii Sejmu.
  6. Szponar L., Traczyk I., Walkiewicz A., Jarzebska M. (2002): Nowa żywność, w tym żywność GMO w świetle regulacji prawnych w Polsce i Unii Europejskiej. [W:] Żywienie człowieka i metabolizm, XXIX, Suplement., IŻŻ.
  7. Twardowski T., Kwapich E. (2001): "100+30 najczęściej zadawanych pytań na temat współczesnej biotechnoligii". Wyd. Agencja EDYTOR, Poznań.
  8. Twardowski T., Michalska A. (2000): Dylematy współczesnej biotechnologii. TNOiK, Toruń.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu