BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Łaba Sylwia
Tytuł
Rynek mleka UHT w Polsce i perspektywy jego rozwoju
The UHT Milk Market in Poland and Perspective its Development
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 3, s. 80-84, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Rynek żywności, Mleko, Przemysł mleczarski, Jakość mleka, Produkcja mleka
Food market, Milk, Dairy industry, Quality of milk, Milk production
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Omówiono zagadnienie produkcji i spożycia mleka UHT w Polsce. Przedstawiono głównych producentów mleka UHT oraz perspektywy rozwoju tego rynku.

UHT milk appeared in Poland at the beginning nineties haw nameless product. Now it is the best dynamically develop market in line dairy. In Poland is above 20 dairy which produce UHT milk and compete for hold shares in market. UHT milk market develop expense of pasteurised milk. UHT milk is made of the best quality milk. Introduction of free market economy and strong competition in UHT milk market to cause fight for consumer. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bialasiewicz M. (2000): Rynek mleka UHT. Boss-Informacje ekonomiczne, nr 9(320), s. 19-20.
  2. Gulbicka B. (1997): Perspektywy produkcji mleka w świetle prognoz popytu i zaleceń żywieniowych. IERiGŻ, Warszawa, s. 26-41.
  3. Kobielska Z. (2002): Rynek mleka UHT. Boss-Rolnictwo, nr 15(638), s. 30-31.
  4. Obidzińska E. (2001): Branża mleczarska. Boss-Rolnictwo, nr 23(594).
  5. Zalewski A. (2000): Gospodarka mleczarska a rynek. IERiGŻ Warszawa, s. 11-13.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu