BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stanek Krzysztof
Tytuł
Problem wag w konstrukcji syntetycznego wskaźnika koniunktury IRG SGH
The Problem of Weights Used in the Ried's Synthetic Indicator of Business
Źródło
Prace i Materiały Instytutu Rozwoju Gospodarczego / Szkoła Główna Handlowa, 1997, nr 51, s. 371-385
Słowa kluczowe
Koniunktura gospodarcza, Cykl koniunkturalny, Syntetyczny wskaźnik aktywności gospodarczej
Business trends, Business cycles, Synthetic indicator of economic activity
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono teoretyczne podstawy wyboru wag wskaźników cząstkowych w konstrukcji syntetycznego wskaźnika koniunktury IRG SGH. Omówiono trzy nowe koncepcje systemu ważenia wpływu wskaźników cząstkowych na wartości wskaźnika syntetycznego: koncepcję linii środkowej, koncepcję adaptacyjnego dostosowania wag do dynamiki PKB oraz koncepcję wag ilorazowych.

The first part of the paper deals with the theoretical foundations underlying the choice of the weighting system applicable to the general indicator of business, compiled from the RIED's survey data. The second part presents three concepts of nonstationary weights which might be used in calculating the synthetic indicator of business from survey data covering major sectors of the economy. These are: (a) intermediate weight system based on the dynamics of the economy, (b) adaptive adjustment of weights linked to the GDP growth rate, (c) quotient weight system favouring the most dynamic sectors. In the author's view, the latter is the best alternative to the system of constant weights used in the RIED's practice. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0866-9503
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu