BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Woźniak Leszek, Drozd Konrad
Tytuł
Rola producentów rolnych, przetwórstwa i konsumentów w kształtowaniu jakości żywności
The Role of the Farmers, the Processing and the Consumers in the Formation the Quality of the Food
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 3, s. 208-212, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja żywności, Handel produktami rolnymi, Jakość produktów rolnych, Jakość produktów żywnościowych
Food production, Agricultural trade, Quality of agricultural products, Quality of food products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule dokonano analizy wpływu producentów rolnych, przetwórstwa i konsumentów na jakość żywności

The final quality of the food products is the result of the action many f actors, f or example: methods of the agricultural production, the general quality of environment, the methods of processing (including usage of the sinthetical preservatives and other agents) and even the ways of the transport, storage and so on. Plenty of them affect quality of the food negatively, mainly as a result the pressure of the economic factors (i.e. necessary of the permanent decreasing the Production costs) and incorrect agricultural and consumption policy. All participants of this process should go in the direction of the creating a new model of the national economy, which will be good for the health and environmental protection. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Hawken P. (1993): The Ecology at Commerce. A Declaration of Sustainability. Pub: Harper Business, a Division at HarperCollins Publishers, Inc. New York.
  2. Kuś J. (l 996): Systemy gospodarowania w rolnictwie. Rolnictwo ekologiczne. Materiały szkoleniowe 45/95, Puławy.
  3. Terelak H., Piotrkowska M., Motowicka-Teralak T., Stuczyński T., Budzyńska K. (1995): Zawartość metali ciężkich i siarki w glebach użytków rolnych Polski oraz ich zanieczyszczenie tymi składnikami. Zesz. Prób. Post. Nauk. Roi, 418, cz. l, s. 45-60.
  4. Wilkin J. (l 995): Jaki kapitalizm, jaka Polska? PWN, Warszawa.
  5. Woźniak L. (1996): Biogenne pierwiastki metaliczne i niektóre toksyczne metale ciężkie w glebach i roślinach Bieszczadów. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Rozprawy nr 216, s. 1-80.
  6. Woźniak L. (1999): Some Biogeochemical and Anthropogenic Aspects of Food and Fodder Contamiation by Harmful and Toxic Components. Polish J. at Environmental Studies, vol. 8, supl. II, s. 46-50.
  7. Woźniak L., Drozd K. (2002): Tendencje przemian modelu przedsiębiorczości w agrobiznesie w dobie globalizacji i ekoro-zwoju. Roczniki Naukowe SERiA, T. IV, z. 6, s. 190-194.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu