BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Diowksz Anna, Ambroziak Wojciech
Tytuł
Naturalne metody wzbogacania diety w selen: suplementacja pieczywa
Natural Methods of Diet Supplementation with Selenium: Bread Fortification
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2003, nr 67 (nr 931), s. 5-15, bibliogr. 51 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Przemysł spożywczy, Technologia produkcji żywności, Piekarnictwo, Dodatki funkcjonalne do żywności, Suplement diety
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food industry, Food production technology, Bakery, Functional food additives, Diet supplement
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W artykule omówiona została fizjologiczna rola selenu. Wskazano na stosowane dotychczas formy suplementacji diety w ten deficytowy pierwiastek. Zaprezentowano badania własne wskazujące na możliwość uzyskiwania wzbogaconej w organiczne formy selenu biomasy roślinnej, bakteryjnej lub bakteryjno-drożdżowej o potencjalnym zastosowaniu w technologii produkcji żywności. Dowiedziono skuteczności tej drogi suplementacji na przykładzie fermentowanego pieczywa. (oryg. streszcz.)

Physiological role of selenium is described. Available methods of diet supplementation with selenium are reviewed. Authors present results of their works indicating possibility of plant, bacteria and bacteria/yeast biomass enrichment in organic forms of selenium and its potential use in food production. The usefulness of this method of diet supplementation on example of fermented bread was proved. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu