BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Masłowska Joanna
Tytuł
Woltamperometryczne metody w oznaczaniu pierwiastków śladowych w żywności
Źródło
Zeszyty Naukowe. Technologia i Chemia Spożywcza / Politechnika Łódzka, 1997, nr 57 (nr 764), s. 11-46, bibliogr. 81 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Badanie żywności, Zanieczyszczenie środowiska
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food research, Environmental pollution
Abstrakt
W artykule przedstawiono charakterystykę i podział metod woltamperometrycznych, a wśród nich szczególnie metodę woltamperometrii inwersyjnej (nazywanej także woltamperometrią z zatężeniem lub woltamperometrią strippingową) do oznaczania pierwiastków śladowych w surowcach i produktach spożywczych. Zaletą tej metody jest duża szybkość i możliwość równoczesnego zatężenia i oznaczania kilku jonów z tej samej próbki roztworu mineralizatu.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu