BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kalemba Danuta, Kurowska Anna, Lorens Małgorzata
Tytuł
Kwasy fenolowe w czterech gatunkach modrzewia
Źródło
Zeszyty Naukowe. Technologia i Chemia Spożywcza / Politechnika Łódzka, 1997, nr 57 (nr 764), s. 75-80, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Chemia spożywcza
Commodity science, Food chemistry
Abstrakt
Analizowano kwasy fenolowe z młodych (od jedno - do trzyletnich) gałązek czterech gatunków modrzewia rosnącego w Polsce: Larix decidua, L. kaempferi, L. eurolepis. Stwierdzono we wszystkich badanych gatunkach modrzewia obecność kwasów: salicylowego, p - hydroksybenzoesowego, p - hydroksyfenylooctowego, wanilinowego, gentyzowego, protokatechowego, syryngowego, galusowego, cynamonowego, p - kumarowego, ferulowego, kawowego, synapowego. Metodą chromatografii gazowej sililowanych pochodnych kwasów określono ich ilościową zawartość. W L. kaempferi całkowita zawartość kwasów fenolowych wynosi około 66 mg/100 g zaś w pozostałych gatunkach po około 40 mg/100 g surowca. Dominują kwasy: wanilinowy, protokatechowy, p - kumarowy, ferulowy.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu