BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Lipińska Janina, Oprządek Krystyna, Syrocka Krystyna
Tytuł
Porównanie zawartości metali ciężkich w warzywach z siedleckich ogrodów działkowych
Źródło
Zeszyty Naukowe. Technologia i Chemia Spożywcza / Politechnika Łódzka, 1997, nr 57 (nr 764), s. 104-121, bibliogr. 26 poz.
Słowa kluczowe
Warzywa, Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Metale ciężkie, Badanie żywności, Chemia spożywcza, Jakość produktów żywnościowych, Zanieczyszczenie środowiska
Vegetables, Commodity science, Food commodities, Heavy metals, Food research, Food chemistry, Food quality, Environmental pollution
Abstrakt
Za pomocą atomowej spektrometrii absorpcyjnej oznaczono zawartość żelaza, manganu, miedzi, cynku, niklu, kadmu i ołowiu w warzywach z trzech siedleckich ogrodów działkowych. Poza pojedyńczymi przypadkami badane warzywa zawierały mniejsze ilości metali ciężkich niż dopuszczają polskie normy. Analiza statystyczna uzyskanych wyników wykazała istotne różnice w zawartości metali między gatunkami badanych warzyw. Wykazano brak zależności między położeniem ogrodu w stosunku do dzielnicy przemysłowej Siedlec a zawartością metali w badanym materiale roślinnym.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu