BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Masłowska Joanna, Kijanowicz Urszula
Tytuł
Nowa polarograficzna metoda oznaczania śladowych ilości Ni(II) w środkach spożywczych
Źródło
Zeszyty Naukowe. Technologia i Chemia Spożywcza / Politechnika Łódzka, 1997, nr 57 (nr 764), s. 141-149, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Badanie żywności, Chemia spożywcza, Jakość produktów żywnościowych
Commodity science, Food commodities, Food research, Food chemistry, Food quality
Abstrakt
Prawidłowa dieta dostarcza organizmom ludzi i zwierząt wszystkich składników mineralnych. Wśród nich znajdują się pierwiastki śladowe, niezbędne do funkcjonowania organizmu. Nikiel (II) jest zaliczany do niezbędnych pierwiastków śladowych. Podstawowa funkcja fizjologiczna jonu tego metalu polega na aktywizacji enzymów, głównie dehydrogenaz oraz karboksylaz. W pracy tej badaniom doświadczalnym poddano próbki mineralizatów preparatów błonnikowych, pektynowych i odżywczych. Celem badań było opracowanie optymalnych warunków wykonania oznaczenia Ni (II) metodą polarografii różnicowej.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu