BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Przybyt Małgorzata
Tytuł
Glucose assay in food products in flow system with glucose electrode
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 58 (nr 782), s. 53-67, bibliogr. 19 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Badanie żywności, Miód
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food research, Honey
Abstrakt
Opisano zastosowanie galwanicznej elektrody glukozowej w układzie przepływowym. Badano wpływ warunków pomiarowych (temperatury, pH, szybkości przepływu i objętości próbki) na odpowiedź elektrody (wysokość i powierzchnię piku). Stwierdzono, że wszystkie czynniki zwiększające szybkość reakcji na elektrodzie zwiększają jej odpowiedź, skracając jednocześnie czas odpowiedzi i liniowy zakres krzywych kalibracyjnych. Wpływ ten zawsze silniej jest wyrażony dla wysokości piku niż dla jego powierzchni. Badany układ przepływowy jest tani i łatwy w obsłudze, ale wymaga dokładnej kontroli temperatury i szybkości przepływu. Czas odpowiedzi elektrody w warunkach optymalnych wynosi około 5 minut. Badano zawartość glukozy w sokach owocowych, miodzie i landrynkach stosując układ przepływowy i test enzymatyczny otrzymując zgodne wyniki.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu