BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Masłowska Joanna, Kijanowicz Urszula
Tytuł
Spectral Studies on Ni(II) Complexes with three Forms of Vitamin B6
Badania spektralne komleksów Ni(II) z trzema formami witaminy B6
Źródło
Zeszyty Naukowe. Technologia i Chemia Spożywcza / Politechnika Łódzka, 1997, nr 57 (nr 764), s. 57-74, bibliogr. 20 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Badanie żywności, Chemia spożywcza
Commodity science, Food commodities, Food research, Food chemistry
Abstrakt
Metodą spektrofotometryczną badano roztwory trzech form witaminy B 6 w całym zakresie pH. Dane spektralne wykorzystano do wyznaczenia wartości liczbowych stałych dysocjacji kwasowej pirodyksolu (PN), pirydoksalu (PL) oraz pirydoksaminy (PM). Otrzymane stałe zestawiono w tabeli 2. Zbadano także wpływ jonów Ni(II) na elektronowe widma absorpcyjne PN, PL oraz PM. Zarejestrowane zmiany w widmach absorpcyjnych badanych układów wykazały przebiegające reakcje kompleksowania z kationem Ni(II) oraz pozwoliły przedyskutować i ustalić atomy donarowe ligandu. Dane spektralne wykorzystano do ustalenia składu i obliczenia stałych trwałości utworzonych kompleksów (tabela 3). Ustalono, że najtrwalsze kompleksy z Ni(II) tworzy pirydoksamina (PM).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu