- Autor
- Leszczyńska Joanna
- Tytuł
- Reakcje niepożądane (opaczne) na składniki pożywienia - alergeny w żywności
- Źródło
- Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1999, nr 61 (nr 813), s. 65-75, bibliogr. 23 poz.
- Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Badanie żywności, Alergeny
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food research, Allergens - Abstrakt
- W pracy tej omówiono rodzaje niepożądanych reakcji na pokarm. Szczególny nacisk położono na reakcje alergiczne spowodowane składnikami pokarmowymi oraz ich mechanizm, a zwłaszcza reakcje I typu. Dokonano przeglądu literatury na temat alergenów pokarmowych najczęściej powoduących wystąpienie reakcji alergicznych, z uwzględnieniem ich budowy, reakcji krzyżowych oraz wpływu procesów technologicznych. Ważną częścią pracy jest omówienie metod zmniejszania alergenności białek w celu uzyskania produktów niskoalergicznych.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
- Cytowane przez
- ISSN
- 1509-7013
- Język
- pol