BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Leszczyńska Joanna
Tytuł
Reakcje niepożądane (opaczne) na składniki pożywienia - alergeny w żywności
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1999, nr 61 (nr 813), s. 65-75, bibliogr. 23 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Badanie żywności, Alergeny
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food research, Allergens
Abstrakt
W pracy tej omówiono rodzaje niepożądanych reakcji na pokarm. Szczególny nacisk położono na reakcje alergiczne spowodowane składnikami pokarmowymi oraz ich mechanizm, a zwłaszcza reakcje I typu. Dokonano przeglądu literatury na temat alergenów pokarmowych najczęściej powoduących wystąpienie reakcji alergicznych, z uwzględnieniem ich budowy, reakcji krzyżowych oraz wpływu procesów technologicznych. Ważną częścią pracy jest omówienie metod zmniejszania alergenności białek w celu uzyskania produktów niskoalergicznych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu