BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bryszewska Małgorzata, Pęczkowska Beata
Tytuł
Oznaczanie selenu w materiałach biologicznych. Przegląd wybranych metod
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 58 (nr 782), s. 189-213, bibliogr. 74 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Biochemia, Chemia spożywcza
Commodity science, Biochemistry, Food chemistry
Abstrakt
Występowanie selenu w środowisku, jego rola biologiczna w organizmach żywych stało się w ostatnich latach przedmiotem zainteresowania badaczy wielu dziedzin. Jednoczesny dynamiczny rozwój analizy instrumentalnej stworzył szeroki wybór metod oznaczania pierwiastków śladowych. Skłoniło to autorów do ich zebrania, porównania wad i zalet oraz określenia przydatności do oznaczania zawartości selenu w materiałach biologicznych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu