BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Olejniczak Wiesława, Patyk Elżbieta
Tytuł
Wpływ obróbki enzymatycznej tytoniu mieszaniną preparatów Proteopol BP-S i Pektopol PT na właściwości organoleptyczne i zawartość substancji szkodliwych w dymie
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 58 (nr 782), s. 110-121, bibliogr. 23 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Jakość wyrobów, Używki
Commodity science, Quality of product, Substances
Abstrakt
Przedstawiono wyniki wstępnych prób technologicznych uszlachetniania popularnej mieszanki papierosowej (Klubowe) za pomocą krajowych preparatów: proteolitycznego Proteopol BP-S i pektolitycznego Pektopol PT. Badania wykazały, że na drodze enzymatycznej można osiągnąć poprawę właściwości degustacyjnych tytoniu oraz zmniejszyć toksyczność dymu.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu