BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grabka Jan, Wawro Piotr
Tytuł
Badanie szybkości wzrostu kryształków sacharozy w wygrzewanych roztworach czystych
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 58 (nr 782), s. 177-187, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Badanie żywności, Chemia spożywcza
Commodity science, Food commodities, Food research, Food chemistry
Abstrakt
Badano szybkość krystalizacji sacharozy w temperaturze pięćdziesięciu stopni (C) z roztworów czystych o przesyceniu 1,1. Roztwory te poddawano przed krystalizacją wygrzewaniu w temperaturze dziewięćdziesięciu stopni (C). Wygrzewania prowadzono w zakresie od 0 do 90 min. Maksimum szybkości krystalizacji wystąpiło przy 20-minutowym czasie wygrzewania. Może to świadczyć o występowaniu optymalnej wielkości pakietów wbudowujących się w siatkę krystaliczną.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu