BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Balcerek Maria
Tytuł
Cyjanowodór w wyrobach spirytusowych otrzymywanych z owoców pestkowych
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 58 (nr 782), s. 165-176, bibliogr. 25 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności, Chemia spożywcza, Mikrobiologia
Commodity science, Food commodities, Food quality, Food research, Food chemistry, Microbiology
Abstrakt
W artykule przedstawiono charakterystykę cyjanowodoru jako produktu rozkładu glikozydów cyjanogennych występujących w owocach pestkowych. Na podstawie literatury opisano wpływ warunków obróbki surowca, fermentacji i odpędu na poziom cyjanowodoru w spirytusach owocowych. Dokonano również przeglądu i oceny przydatności metod oznaczania cyjanków w postaci wolnej i związanej.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu