BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Więdłocha Marzena, Masłowska Joanna
Tytuł
Nizyna jako konserwant żywności
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 58 (nr 782), s. 149-164, bibliogr. 29 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Mikrobiologia, Chemia spożywcza
Commodity science, Food commodities, Microbiology, Food chemistry
Abstrakt
Opisano podstawowe własności niziny, jej strukturę, stabilność i aktywność mikrobiologiczną. W oparciu o dane literaturowe dokonano charakterystyki metod oznaczania niziny oraz sposobów wykorzystania jej do przedłużenia trwałości różnych produktów spożywczych. Niska toksyczność lub jej całkowity brak oraz specyficzna aktywność mikrobiologiczna pozwala stosować nizinę do wielu środków spożywczych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu