BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gawłoska Agnieszka, Masłowska Joanna
Tytuł
Występowanie, rola biologiczna oraz charakterystyka metod oznaczania selenu w środkach spożywczych
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 60 (nr 802), s. 31-50, bibliogr. 63 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Badanie żywności, Biochemia, Chemia spożywcza
Commodity science, Food commodities, Food research, Biochemistry, Food chemistry
Abstrakt
W niniejszej pracy opisano biologiczną rolę selenu jako niezbędnego pierwiastka śladowego oraz dokonano charakterystyki metod jego oznaczania w poszczególnych elementach środowiska. Praca stanowi wstęp do badań doświadczalnych nad zawartością selenu w napojach i środkach spożywczych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu