BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Balcerek Maria
Tytuł
Związki karbonylowe w spirytusach aroniowych
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 60 (nr 802), s. 75-80, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności, Chemia spożywcza, Mikrobiologia
Commodity science, Food commodities, Food quality, Food research, Food chemistry, Microbiology
Abstrakt
Związki karbonylowe stanowią ważną grupę produktów ubocznych występujących w spirytusach i wyrobach alkoholowych. Niektóre z nich mogą w znaczący sposób pogarszać cechy smakowo-zapachowe spirytusów. Oznaczanie sumy związków karbonylowych zgodnie z PN nie odzwierciedla wpływu tej grupy zanieczyszczeń na jakość spirytusów.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu