BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gibka Julia, Góra Józef
Tytuł
Synteza i właściwości zapachowe pinokarweolu, pinokamfeolu i ich pochodnych
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 60 (nr 802), s. 15-18
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Chemia spożywcza
Commodity science, Food chemistry
Abstrakt
Alfa-pinen w wyniku reakcji sensybilizowanego fotoutleniania przekształcono w pinokarweol, a następnie pinokamfeol. Alkohole te poddano cyklowi przemian otrzymując odpowiednie nasycone i nienasycone pochodne jak octany, ketony, i ich acetale. Zsyntezowane związki scharakteryzowano pod względem zapachowym Alfa-pinen w wyniku reakcji sensybilizowanego fotoutleniania przekształcono pinokarweol, a następnie w pinokamfeol.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu