BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Masłowska Joanna, Masoud Ahmadi
Tytuł
Wykorzystanie metody emisyjnych widm atomowych (ESA) do oznaczania zawartości toksycznych pierwiastków w surowcach i w produktach cukrowniczych
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1999, nr 61 (nr 813), s. 59-64
Słowa kluczowe
Warzywa, Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Badanie żywności, Metale ciężkie, Zanieczyszczenie środowiska
Vegetables, Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food research, Heavy metals, Environmental pollution
Abstrakt
Przedstawiono wyniki badań nad zawartością toksycznych pierwiastków (Cd, Pb, Cu, Zn, Cr, Ni, Ba i B) w cukrze białym i surowcach cukrowniczych oraz w glebie. Badania wykonano metodą emisyjnej spektrometrii atomowej (ESA), stosując spektrofotometr PGS-2, produkcji niemieckiej. Wykazano, że w cukrze białym zawartość badanych pierwiastków śladowych nie przekracza dopuszczalnych poziomów. Uzyskane wyniki metodą emisyjnych widm atomowych znalazły potwierdzenie w badaniach wykonanych metodą absorpcyjnych widm atomowych (AAS).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu