BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Brzeziński Stanisław, Pałka Andrzej, Kosicki Stanisław
Tytuł
Badanie właściwości reologicznych skrobi modyfikowanych podchlorynem sodu
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1999, nr 61 (nr 813), s. 29-35, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza
Commodity science, Food commodities, Food chemistry
Abstrakt
Przeprowadzono badania właściwości reologicznych past skrobiowych otrzymanych na drodze jedno- i dwufazowego utleniania podchlorynem sodu. Pasty otrzymywano w temperaturze 40 stopni (Cellsiusa) i przy pH 8-9, stosując trzy różne stężenia skrobi: 20, 25 i 30 procent. Pomiary właściwości reologicznych przeprowadzono za pomocą reometru rotacyjnego o współosiowych cylindrach Rheotest 2. Uzyskane wyniki wskazują na możliwości oceny preparatów skrobiowych poprzez badanie ich właściwości reologicznych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu