BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Staniszewska Maria, Kula Józef
Tytuł
Marchew (Daucus carota L.) - zastosowanie i skład chemiczny olejku
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1999, nr 61 (nr 813), s. 77-85, bibliogr. 24 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Towaroznawstwo przemysłowe, Chemia spożywcza, Badanie żywności
Commodity science, Food commodities, Industrial commodities, Food chemistry, Food research
Abstrakt
W pracy przedstawiono przegląd danych literaturowych dotyczących zastosowania preparatów z korzenia marchwi oraz olejku eterycznego otrzymanego z owoców marchwi. Miazga, sok i wyciągi z korzenia znalazły zastosowanie w lecznictwie i profilaktyce medycznej, olejek z owoców marchwi jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu