BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jędrzejczyk Tomasz, Kucharska Urszula
Tytuł
Metody wyznaczania wartości liczbowych stałych trwałości kompleksów w roztworach
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1999, nr 61 (nr 813), s. 87-125, bibliogr. 90 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Chemia spożywcza
Commodity science, Food chemistry
Abstrakt
Praca zawiera przegląd i krótką charakterystykę metod wyznaczania fizykochemicznych parametrów reakcji kompleksowania. Szczególną uwagę poświęcono metodom wyznaczania wartości stałych trwałości związków kompleksowych. Klasyfikacji metod wyznaczania wartości stałych trwałości dokonano w oparciu o stosowane techniki pomiarów eksperymentalnych. Ocenę metod numerycznych dokonano w oparciu o rodzaj użytej metody analizy matematycznej dla opracowania sygnałów zmian energetycznych zachodzących podczas procesu kompleksowania. Zwrócono uwagę na znane programy komputerowe stosowane do matematycznych symulacji wartości teoretycznej stałej trwałości na podstawie danych parametrów wyjściowych roztworów poddanych analizie chemicznej.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu