- Autor
- Jędrzejczyk Tomasz, Kucharska Urszula
- Tytuł
- Metody wyznaczania wartości liczbowych stałych trwałości kompleksów w roztworach
- Źródło
- Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1999, nr 61 (nr 813), s. 87-125, bibliogr. 90 poz.
- Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo, Chemia spożywcza
Commodity science, Food chemistry - Abstrakt
- Praca zawiera przegląd i krótką charakterystykę metod wyznaczania fizykochemicznych parametrów reakcji kompleksowania. Szczególną uwagę poświęcono metodom wyznaczania wartości stałych trwałości związków kompleksowych. Klasyfikacji metod wyznaczania wartości stałych trwałości dokonano w oparciu o stosowane techniki pomiarów eksperymentalnych. Ocenę metod numerycznych dokonano w oparciu o rodzaj użytej metody analizy matematycznej dla opracowania sygnałów zmian energetycznych zachodzących podczas procesu kompleksowania. Zwrócono uwagę na znane programy komputerowe stosowane do matematycznych symulacji wartości teoretycznej stałej trwałości na podstawie danych parametrów wyjściowych roztworów poddanych analizie chemicznej.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
- Cytowane przez
- ISSN
- 1509-7013
- Język
- pol