BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Giemza Mariusz (Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości)
Tytuł
Szybkość średnia w ocenie dynamiki procesów starzenia olejów jadalnych
Average Rate for the Evaluation of the Dynamics of Edible Oil Ageing Process
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1997, nr 492, s. 65-72, tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Olej jadalny, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych
Commodity science, Food commodities, Edible oil, Food research, Food quality
Abstrakt
W pracy podjęto próbę określenia szybkości średniej procesów starzenia olejów jadalnych. Do badań użyto próby oleju uniwersalnego.

Samples of oil were stored in a refrigerator and a dark cupboard. Leo number and savouriness in time function were determined. Next, basing on those determinations, constant rate and average rate were calculated. It has been found out that average rate can be used in Ma b ratio in order to compare the rate of changes in Leo number and savouriness of various edible oils. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  2. Gudaszewski T., Szumilak K., Próba udokładnienia jodometrycznej metody oznaczania nadtlenków w tłuszczach, Tłuszcze Jadalne 1985, nr 1.
  3. Kondratowicz E., Stokłosa K., Sybistowicz D., Krytyczne uwagi o współczesnych metodach oceny stabilności produktów tłuszczowych i antyutleniaczy, Tłuszcze Jadalne 1986, nr 2.
  4. Kondratowicz E., Stokłosa K., Sybistowicz D., Krytyczne uwagi o współczesnych metodach oceny stabilności produktów tłuszczowych i antyutleniaczy, Tłuszcze Jadalne 1986, nr 3.
  5. Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, J. Czermiński, A. Iwasiewicz, Z. Paszek, A. Sikorski, wyd. 2, PWN, Warszawa 1974.
  6. Pardun H., Kroll E., Bestimmung der Oxydationsstabilität von Ölen und Fetten mit Hilfe einer automatischen Version des Swift-Testes, Fette, Seifen, Anstrichmittel 1972, nr 6.
  7. Pardun H., Kroll E., Der Schaal-Test, ein einfaches Mittel zur Bestimmung der Oxydationsstabilität von Olen und Fetten, Deutsche Lebensmittel Rundschau 1972, nr 12.
  8. PN-66/A-0420 Analiza sensoryczna. Zasady ogólne.
  9. Pn-84/A-86918 Tłuszcze roślinne. Metody badań - oznaczanie zawartości nadtlenków.
  10. Sybistowicz D., Szybkość średnia jako porównywalny, kinetyczny parametr jakości, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1984, nr 186.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu