BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kondratowicz-Pietruszka Elżbieta (Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości)
Tytuł
Ocena zmian smakowitości oleju uniwersalnego z zastosowaniem funkcji powolności
Evaluation of Changes in Tastiness of All-Purpose Oil Applying Slowness Function
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1999, nr 520, s. 53-62, tab., rys., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Olej jadalny, Chemia, Kinetyka chemiczna, Badanie żywności, Analiza sensoryczna
Commodity science, Food commodities, Edible oil, Chemistry, Chemical kinetics, Food research, Sensory analysis
Abstrakt
W pracy omówiono wpływ warunków przechowywania oleju (temperatura, światło) na jego smakowitość. Do opracowania wyników zastosowano funkcje powolności.

Changes in the tastiness of oil contained in half a litre bottles applying the 5 grade scale are described by one type of the slowness function of the order n=1as regardless of the conditions of storing. The calculated periods of the life of oil for different conditions of storing using the parameters of the accelerated method differ on average by 3.78% from those determined in the carried out experiments. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  2. Kinetyka kwalitonomiczna, E. Kondratowicz, E. Smaga, T. Stanisz, K. Stokłosa, D. Sybistowicz, wyd. II, AE, Kraków 1990.
  3. Kondratowicz E., Stokłosa K., Kinetyka procesów ekonomicznych, AE, Kraków 1994.
  4. Pardun H., Kroll E., Bestimmung der Oxydationsstabilität von Ölen und Fetten mit Hilfe einer automatischen Version des SWIFT-Testes, "Fette, Seifen, Anstrichmittel" 1972, nr 6.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu