BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jaworska Magdalena
Tytuł
Badania nad GMO
Źródło
Aura, 2006, nr 2, s. 6-8
Słowa kluczowe
Genetyczna Modyfikacja Organizmów (GMO), Żywność ekologiczna, Inżynieria genetyczna, Biotechnologia, Zagrożenia ekologiczne, Konsumpcja żywności
Genetically Modified Organisms (GMO), Organic food, Genetic engineering, Biotechnology, Ecological hazard, Food consumption
Abstrakt
Stresy biotyczne powoduja znaczne straty w produkcji roślin uprawnych, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Zapobieganie tym stratom, dzięki upowszechnianiu odmian odpornych, konwencjonalnych lub transgenicznych, byłoby łatwiejsze i tańsze niż wdrażanie klasycznych zabiegów rolniczych. Uprawy GMO byłyby w tym wypadku korzystnym rozwiązaniem tych problemów. Badania naukowe wszakże wskazują na zagrożenia dla dzikiej przyrody ze strony roślinności genetycznie modyfikowanej.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu