BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Popek Stanisław (Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem), Filip Aleksandra (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Konsumenckie kryteria oceny jakości żywności ekologicznej
Consumer Criteria for Assessing the Quality of Health Food
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2005, nr 678, s. 71-76, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Żywność ekologiczna, Jakość produktów żywnościowych, Jakość produktów rolnych, Produkcja żywności, Rolnictwo ekologiczne, Konsumencka ocena jakości
Commodity science, Food commodities, Organic food, Food quality, Quality of agricultural products, Food production, Ecological agriculture, Consumers' quality assessment
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule omówiono pojęcie jakości w odniesieniu do artykułów spożywczych (wg. C. Szczuckiego i N. Baryłko-Piekielnej) oraz konsumenckie kryteria oceny jakości żywności ekologicznej w oparciu o cztery składowe jakości żywności: pełnowartościowość, pierwotność, świeżość i zanieczyszczenie produktów spożywczych.

The paper is concerned with food produced using ecological methods, the problem having been dealt from the point of view of a consumer. In this connection the most important criteria for assessing the quality of health food are presented, attention having been focused on the factors determining its health value, sensory attractiveness and availability. The paper characterizes also the factors which enable the thorough and comprehensive assessment of the quality of health food. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Piekielna N., Analiza sensoryczna w zapewnianiu jakości żywności, "Przemysł Spożywczy" 1988, nr 12.
  2. Binder F., Jakość żywności. Rolnictwo ekologiczne - od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993.
  3. Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91 z 24 czerwca 1991 r. w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz oznakowania jego produktów i środków spożywczych.
  4. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne - od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993.
  5. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne. Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacyjna, Warszawa 1998.
  6. Szczucki C., Pojęcie i zakres znaczeniowy cech składających się na jakość produktów mięsnych, "Przemysł Spożywczy" 1971, nr 10.
  7. Śmiechowska M., Perspektywy produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej w celu poprawy stanu zdrowia polskiego społeczeństwa, Materiały Kongresu Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka, Warszawa 2000.
  8. Świda J., Badania preferencji konsumenckich mleka i jego przetworów. Praca doktorska, Wydział Towaroznawstwa, AE w Krakowie, Kraków 1999.
  9. Żuchowski J., Mirowska E., Zdrowsza żywność w aspektach rolnictwa proekologicznego [w]: Ekologia wyrobów, Materiały konferencji naukowej, AE w Krakowie, Kraków 2000.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu