BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Tomiałojć Ludwik
Tytuł
O uprawach GMO i zmodyfikowanej żywności
Źródło
Aura, 2006, nr 3, s. 16-17
Słowa kluczowe
Żywność ekologiczna, Genetyczna Modyfikacja Organizmów (GMO), Zagrożenia ekologiczne, Nowe technologie, Biotechnologia, Rolnictwo ekologiczne
Organic food, Genetically Modified Organisms (GMO), Ecological hazard, High-tech, Biotechnology, Ecological agriculture
Abstrakt
Sprawa organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) oraz wytwarzanie z ich udziałem żywności i pasz podzieliła światową i krajową opinię publiczną. Z jednej strony władze samorządowe ogłosiły 15 polskich województw obszarami wolnymi od GMO (przynajmniej przez najbliższe lata), z drugiej zaś Polska Federacja Biotechnologii oraz prezydium Biotechnologii PAN wypowiedziały się zdecydowanie za rozpowszechnianiem w kraju upraw i żywności GMO, tak abyśmy nie stali się tylko konsumentami, ale także konkurencyjnymi producentami.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu