BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czechowska-Liszka Maria (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Badanie i ocena jakości różnych rodzajów masła dostępnego na rynku
Testing and Assessing the Quality of Various Butters Available on the Market
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2005, nr 678, s. 177-187, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Rynek żywności, Badanie jakości, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych, Tłuszcze jadalne
Commodity science, Food commodities, Food industry, Food production, Food market, Quality research, Food research, Food quality, Edible fats
Uwagi
summ.
Abstrakt
Asortyment znajdujących się obecnie na rynku tłuszczów przeznaczonych do smarowania pieczywa stanowią różnego rodzaju masła, margaryny miękkie oraz mieszanki typu miks masła i margaryny. Tłuszcze te różnią się między sobą nie tylko cechami sensorycznymi, lecz także składem chemicznym, a co za tym idzie, mają różną wartość odżywczą i zdrowotną. Podjęcie decyzji o wyborze tłuszczu do smarowania pieczywa może więc dla niektórych konsumentów stanowić pewną trudność. Wśród szerokiego asortymentu tych produktów masło, będące najstarszym, tradycyjnym tłuszczem znanym człowiekowi od dawna, nadal zajmuje ważne miejsce wśród coraz szerszej gamy nowoczesnych produktów tłuszczowych pojawiających się na rynku. Celem opracowania było badanie oraz ocena jakości różnych rodzajów masła dostępnego na rynku sieci detalicznej.

The objective of the research works was to test and assess the quality of butters available on the market. Eight types of butter, including four with reduced caloricity, were tested. It has been found that the quality of butters available on the retail market in Cracow is satisfactory. The sensory quality of all the analysed samples has been found to be good or very good. The physicochemical coefficients were within the limits. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Biuletyn Informacyjny Krajowego Porozumienia Spółdzielni Mleczarskich 2001, nr 1.
  2. Broś W., Produkcja i spożycie masła w Polsce, "Przemysł Spożywczy" 2001, nr 2.
  3. Pieczonka W., Towaroznawstwo mleka, Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Wydział Ekonomii w Rzeszowie AR w Krakowie, Rzeszów 1999.
  4. PN-A-86155:1995. Mleko i przetwory mleczne. Masło.
  5. PN-80-A-86207. Mleko i przetwory mleczarskie. masło. Metody badań.
  6. PN-ISO 3960. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  7. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1998.
  8. Towaroznawstwo żywności przetworzonej, pod red. F. Świderskiego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1990.
  9. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego, L. Hryniewieckiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu