BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kucharska Urszula, Jędrzejczyk Tomasz
Tytuł
Związki kompleksowe seryny z wybranymi jonami metali
The Complex Compounds of Serin with Selected Metal Ions
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2003, nr 67 (nr 931), s. 89-100, bibliogr. 30 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Chemia, Chemia spożywcza
Commodity science, Chemistry, Food chemistry
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Badania obejmowały śledzenie procesów kompleksowania seryny z wybranymi jonami metali w roztworach wodnych. Analizę potencjometrycznych danych doświadczalnych mających na celu wyznaczenia wartości stałych trwałości tworzących się kompleksów przeprowadzono, stosując program komputerowy SUPERQUAD. Uzyskane wyniki badań porównano z dotychczas poznanymi kompleksami seryny. Badane hydroksylowane kompleksy seryny zostały zidentyfikowane i opisane po raz pierwszy. (oryg. streszcz.)

The interaction of Ca(II), Mg(II), Cu(II), Ni(II), Zn(II), Cd(II), Pb(II) and Al(III) with the serin was investigated by potentiometry. The composition, stability constant and speciation of complexes formed in water solutions at temperature T = 298°K and µ = 0. 1 mol/dm sup 3 /sup (NaClO sub 4 /sub ) were determined. The analysis of speciations indicated a very specific binding of Ca(II), Mg(II) and Al(II) ions both in acid and alkaline environment and a possibility of hydrocomplexes forming by Cu(II), Ni(II), Zn(II), Cd(II), Pb(II) and Al(III) ions at increasing pH. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu