- Autor
- Motyl-Patelska Lidia, Nebesny Ewa
- Tytuł
- Właściwości odżywcze i aspekty prozdrowotne czekolady
Wholesome Aspects of Chocolate Consumption - Źródło
- Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2003, nr 67 (nr 931), s. 109-119, bibliogr. 29 poz.
- Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Czekolada, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Chocolate, Food research, Food quality - Uwagi
- summ., streszcz.
- Abstrakt
- Czekolada jest to grupa wyrobów, której podstawowym surowcem jest ziarno kakaowe. Historia czekolady sięga czasów pierwotnych kultur Olmeków, Majów i Azteków. Do niedawna spożywanie czekolady kojarzyło się głównie z dostarczaniem organizmowi dużej ilości kalorii. Obecnie naukowcy przychylają się do opinii, że umiarkowane spożywanie czekolady nie szkodzi zdrowiu. Badania wykazały, że zawiera ona szereg aktywnych biologicznie substancji, takich jak flawonoidy, aminy biogenne, alkaloidy. W artykule opisano korzyści płynące ze spożywania czekolady, jak i możliwości jej niekorzystnego działania. (oryg. streszcz.)
Chocolate is a group of products which is mainly made of cocoa bean. The history of chocolate begins from Olmecs' Mayas' and Aztecs' times. For long years chocolate consumption has been treated only as a source of amounts calories. Nowadays, the scientists say that reasonable consumption of chocolate isn't harmful. Thanks to the researches we know that chocolate contains some biological activity substances for example flavonoids, biogenic amines, alkaloids. In this paper some advantages of chocolate consumption are presented but also possibilities of its harmful effects. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Cytowane przez
- ISSN
- 1509-7013
- Język
- pol