BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Motyl-Patelska Lidia, Nebesny Ewa
Tytuł
Właściwości odżywcze i aspekty prozdrowotne czekolady
Wholesome Aspects of Chocolate Consumption
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2003, nr 67 (nr 931), s. 109-119, bibliogr. 29 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Czekolada, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Chocolate, Food research, Food quality
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Czekolada jest to grupa wyrobów, której podstawowym surowcem jest ziarno kakaowe. Historia czekolady sięga czasów pierwotnych kultur Olmeków, Majów i Azteków. Do niedawna spożywanie czekolady kojarzyło się głównie z dostarczaniem organizmowi dużej ilości kalorii. Obecnie naukowcy przychylają się do opinii, że umiarkowane spożywanie czekolady nie szkodzi zdrowiu. Badania wykazały, że zawiera ona szereg aktywnych biologicznie substancji, takich jak flawonoidy, aminy biogenne, alkaloidy. W artykule opisano korzyści płynące ze spożywania czekolady, jak i możliwości jej niekorzystnego działania. (oryg. streszcz.)

Chocolate is a group of products which is mainly made of cocoa bean. The history of chocolate begins from Olmecs' Mayas' and Aztecs' times. For long years chocolate consumption has been treated only as a source of amounts calories. Nowadays, the scientists say that reasonable consumption of chocolate isn't harmful. Thanks to the researches we know that chocolate contains some biological activity substances for example flavonoids, biogenic amines, alkaloids. In this paper some advantages of chocolate consumption are presented but also possibilities of its harmful effects. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu