BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wajas Anna, Kalemba Danuta
Tytuł
Czarnuszka siewna (Nigella Sativa L.): skład chemiczny i aktywność biologiczna
Chemical Composition and Biological Activity of Nigella sativa L. (Black Cumin)
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2003, nr 67 (nr 931), s. 121-141, bibliogr. 77 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Chemia spożywcza, Zioła, Badanie żywności
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Food chemistry, Herbs, Food research
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W pracy dokonano przeglądu literatury dotyczącej badań nad czarnuszką siewną (Nigella sativa L.). Omówiono skład chemiczny, aktywność biologiczną i zastosowanie nasion rośliny. Szczególny nacisk położono na skład i właściwości olejku eterycznego z nasion N. sativa. (oryg. streszcz.)

This review includes the relevant literature on Nigella sativa, describes recent advantages regarding to chemical composition, properties and application of black cumin, especially essential oil from the seeds. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu