BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Iciek Jan, Błaszczyk Ilona
Tytuł
Inaktywacja przetrwalników Bacillus Stearothermophilus podczas sterylizacji produktów spożywczych
Inactivation of Bacillus Stearothermophilus Spores during Sterilization of Vegetable and Animal Materials
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2004, nr 68 (nr 947), s. 43-54, bibliogr. 32 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Kinetyka chemiczna, Przemysł spożywczy
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Chemical kinetics, Food industry
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W pracy dokonano przeglądu literatury dotyczącej badań nad spożyciem spor Bacillus stearothermophilus podczas sterylizacji termicznej surowców roślinnych i zwierzęcych.(oryg. streszcz.)

The aim of this work was analysis of literature data concerning survival of Bacillus stearothermophilus spores during thermal sterilization of vegetable and animal materials. The work has discussed the influence of some substances on lowering the thermal resistance of bacterial spores during storing them in the temperature of sterilization. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu