BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jędrzejczyk Tomasz, Kucharska Urszula
Tytuł
Metody oznaczania kwasu neuraminowego
Analytical Methods for the Determination of Neuramic Acid
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2004, nr 68 (nr 947), s. 93-112, bibliogr. 80 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Chemia spożywcza, Biochemia
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Food chemistry, Biochemistry
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W pracy przedstawiono metody oznaczania zawartości kwasu neuraminowego (NA) i jego związków pokrewnych w próbkach biologicznych. Główną uwagę skupiono na metodach analizy samego kwasu neuraminowego w celu jego identyfikacji po procesach izolowania z róźnych materiałów biologicznych oraz na jakościowym i ilościowym oznaczeniu jego zawartości w różnych próbkach rzeczywistych i modelowych.(oryg. streszcz.)

The neuramic acid (NA) exists in the biology and medical samples as a variety of biochemical compounds. Organic forms of NA that may by found in many organisms. Knowledge of the different chemical forms and their natural and biomedical distribution is important because of the dependence of bioassay test and biosensor on speciation. This paper reviews the different analytical methods used for the determination of NA and speciation its compounds. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu