BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mucha Katarzyna
Tytuł
Szacowanie stopnia ryzyka związanego z występowaniem aniliny w środowisku naturalnym
Estimation of Risk Assesment Asociated with Aniline Present in the Environment
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2004, nr 69 (nr 698), s. 123-135, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Ochrona środowiska, Zanieczyszczenie środowiska, Odpady przemysłowe
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Environmental protection, Environmental pollution, Industrial waste
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Na długiej liście szczególnie uciążliwych i groźnych substancji czołowe miejsce zajmują pochodne azotowe związków organicznych. Przedstawicielem tej grupy związków jest aminobenzen, zwany zwyczajowo aniliną. Amina ta stanowi poważne zagrożenie dla środowiska. Po raz pierwszy powstawanie tej substancji w 1826 roku zaobserwował Unverborden podczas suchej destylacji drewna indygowca. Źródłem aniliny, która zanieczyszcza środowisko naturalne są ścieki i opary pochodzące z zakładów wykorzystujących anilinę jako surowiec produkcyjny. Są to gtłównie zakłady chemiczne, farmaceutyczne, kosmetyczne i garbarskie. (oryg. streszcz.)

On the long list of environmentally hazardous chemicals, prominent positions occupy organic nitrogen compounds and among them phenylamine, traditionally named aniline. For the first time formation of this substance was observed by Unverborden in 1826 during pyrolysis of indigo wood. The main source of aniline which polluts the natural environment are sewage waters and vapors coming from chemical, tannery, cosmetic and pharmaceutical industry which use aniline as the starting material. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu