BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kordialik-Bogacka Edyta
Tytuł
Fizjologiczne i żywieniowe znaczenie piwa
Physiological and Nutritional Value of Beer
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2004, nr 69 (nr 698), s. 105-120, bibliogr. 96 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych, Używki
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food research, Food quality, Substances
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Na długiej liście szczególnie uciążliwych i groźnych substancji czołowe miejsce zajmują pochodne azotowe związków organicznych. Przedstawicielem tej grupy związków jest aminobenzen, zwany zwyczajowo aniliną. Amina ta stanowi poważne zagrożenie dla środowiska. Po raz pierwszy powstawanie tej substancji w 1826 roku zaobserwował Unverborden podczas suchej destylacji drewna indygowca. Żródłem aniliny, która zanieczyszcza środowisko naturalne są ścieki i opary pochodzące z zakładów wykorzystujących anilinę jako surowiec produkcyjny. Są to gtłównie zakłady chemiczne, farmaceutyczne, kosmetyczne i garbarskie. (oryg. streszcz.)

Recent fundamental research on health benefits of moderate consumption of beer is presented in this review. This article describes physiological and nutritional advantages of beer. Functional properties of beer components, such as water, alcohol, polyphenols, polysaccharides, nitrogenous compounds, vitamins and mineral compounds were shown. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu