BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Iciek Jan, Czaja Wioletta
Tytuł
Sorption Isotherms of Sugar
Izotermy sorpcji cukru
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2004, nr 68 (nr 947), s. 55-61, bibliogr. 29 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Kinetyka chemiczna, Przemysł spożywczy, Przemysł cukrowniczy, Produkcja cukru, Technologia, Procesy technologiczne
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Chemical kinetics, Food industry, Sugar industry, Sugar production, Technology, Technological processes
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Artykuł obejmuje analizę dotychczasowego stanu światowej literatury dotyczącej izoterm sorpcji cukru. Szczególną uwagę zwrócono w artykule na dane dotyczące wpływu różnych parametrów cukru, jak zawartość popiołu, inwertu, związków barwnych i aromatycznych, granulacji oraz temperatury na przebieg krzywych sorpcji. Uwzględniono również znaczenie wiedzy na temat przebiegu izoterm sorpcji cukru dla procesów technologicznych.(oryg. streszcz.)

Sorption isotherms of sugar have been well known and used in the technology of sugar production for a long time. Although it has to be mentioned that scientific literature on sugar isotherms is not sufficient enough to answer all of the still remaining questions. Therefore it is very important to continue this study more detailed and especially to take into consideration influence of several factors on water vapor sorption of sugar. This study could help to understand, update and widen the knowledge about this process. It will also help to optimize some of the key processes of technology of sugar production, e.g. drying, storage and ventilation. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu