BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kręgiel Dorota
Tytuł
Immobilization of Yeast Cells in Alginate Gels for Ethanol Production - Potentialities and Limitations
Immobilizacja komórek drożdży w żelach alginianowych dla produkcji etanolu - możliwości i ograniczenia
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2004, nr 69 (nr 698), s. 59-66, bibliogr. 40 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Chemia spożywcza, Mikrobiologia
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Food chemistry, Microbiology
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W oparciu o dane literatury przedstawiono techniki immobilizacji komórek mikroorganizmów. Omówiono czynniki środowiskowe wpływające na stan fizjologiczny unieruchomionych komórek drożdży. Rozważono możliwości zastosowania systemu różnych szczepów drożdży (koimmobilizacja) w procesie biokonwersji skrobi do etanolu. (oryg. streszcz.)

The characteristic of immobilization technique in alginate gels was described. The environmental factors which determine physiological state of entrapped cells were presented. The possibility of using the system of different yeast strains (coimmobilization) for bioconversion of starch to ethanol was considered. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu