- Autor
- Kucharska Urszula, Leszczyńska Joanna
- Tytuł
- Determination of Sterptomycin in Food Products of Animal Origin by ELISA Method
Oznaczenie streptomycyny w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego z użyciem metody ELISA - Źródło
- Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2004, nr 68 (nr 947), s. 5-13, bibliogr. 10 poz.
- Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Badanie żywności, Mięso, Mięso drobiowe, Mięso wołowe, Mięso wieprzowe, Toksykologia żywności
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Food research, Meat, Poultry meat, Beef meat, Pork meat, Food toxicology - Uwagi
- summ., streszcz.
- Abstrakt
- Do oznaczania streptomycyny w produktach żywnościowych zastosowano immunoenzymatyczną metodę ELISA. Stwierdzono wystarczającą czułość testów firmy R-biopharm do oznaczania streptomycyny występującej w żywności jako zanieczyszczenie. Podwyższone poziomy streptomycyny stwierdzono w próbkach mięsa wołowego i kurczaków oraz na nieco niższym poziomie w mięsie wieprzowym. Opisano i przedyskutowano sposób postępowania w użyciu immunoenzymatycznych oznaczeń streptomycyny. (oryg. streszcz.)
Streptomycin in food products has been determined by the immunoenzymatic ELISA method. It has been found that the R-biopharm kit test have a sufficient sensitivity for the determination of streptomycin present as a contaminant in food. Significantly high levels of streptomycin have been confirmed in the samples of beef and chicken meat, while a slightly lower level is observed in pork. The procedure of streptomycin determination and the sensitivity of the immunoenzymatic method are described and discussed. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Cytowane przez
- ISSN
- 1509-7013
- Język
- eng