BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cichoń Marian (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Problemy harmonizacji labellingu ekologicznego na opakowaniach w Polsce z krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Problems of Harmonizing the Ecological Labelling on Packing in Poland with That Used by the Member Countries of the European Union
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1994, nr 439, s. 5-11, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Opakowalnictwo, Etykiety towarowe
Packaging science, Labels
Abstrakt
Omówiono problem unormowania prawnego znakowania produktów bezpiecznych ekologicznie. Zwrócono uwagę na zasady przyznawania etykiety ekologicznej w krajach Wspólnoty Europejskiej oraz na specyfikę znaku "Zielony Punkt".

The paper deals with the information function of packing as regards ecological information. The labels used in Germany, France, Poland, Scandinavian countries and on the American continent are discussed. It is suggested to introduce a uniform label for packing that can be recycled, and different labels for "environmental friendly" products. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Andrea Giese I.A., Rozporządzenie o opakowaniach i możliwości zwolnienia od jego postanowień, "Opakowanie" 1993, nr 3.
  2. Cichoń M., Wygodna żywność a opakowania i wymagania ekologiczne, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 3.
  3. Dziennik Ustaw RP 1993, nr 48, poz. 221.
  4. Hall J., Long live the Consumer Nutrition Labelling Regulations in the United States, "International Food Ingredients" 1993, nr 4.
  5. Lox F., Packaging and Ekology. Pira International UK, 1992.
  6. Ludwicka A., Etykieta ekologiczna w EWG, "Normalizacja" 1992, nr 5.
  7. Ludwicka A., Uzgodniony system przyznawania etykiety ekologicznej w EWG, "Normalizacja" 1993, nr 3.
  8. Rutkowski A., International Food Ingredients" 1993, nr 4.
  9. Stan aktualny i perspektywy Polskiego Prawa Żywnościowego. Ekspertyza, pod red. S. Tyszkiewicza, PTTŻ, Warszawa 1992.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu